Eksperyment kulinarny

PROPOZYCJE PRAC PLASTYCZNYCH Z WYKORZYSTANIEM ZIÓŁ

2.      „Eksperyment kulinarny”.

Potrzebne będą:

  1. –  ciasto „kruche” lub francuskie
  2. –  przyprawy: koper, majeranek, pieprz, kminek, przyprawy korzenne, papryka, czarnuszka, chrzan, czosnek, bazylia, pietruszka, lubczyk (maggi), kolendra, rozmaryn, szczaw, macierzanka, anyż, lebiodka (polskie oregano), bazylia itd.
  3. –  cukier puder
  4. – owoce (np. jabłka, maliny, borówki, jagody)
  5. –  świeże liście mięty, melisy, szałwii, rumianku, 
  6. – miód bądź sok z malin – dla dodania smaku zaparzonej herbacie
  7. –  wałek, zaokrąglone noże lub foremki
  8. – encyklopedia lub słownik ziół

Jak to zrobić?

Wspólnie przygotowujemy ciasto „kruche” lub ciasto francuskie; wygodnie jest też kupić gotowe. Przed przystąpieniem do pracy  przypominamy uczestnikom o umyciu rąk.

Następnie zapoznajemy uczestników z przyprawami, których będziemy używać. Poznajemy nowe nazwy, zapachy i smaki poprzez węch czy  próbowanie szczypty wybranej przyprawy.

Wygodnie jest podzielić ciasto na równe części (tyle ile jest uczestników), tak by z każdej porcji można było uzyskać od 3 do 10 ciasteczek.

Wszyscy uczestnicy rozdzielają przydzielony kawałek ciasta na nieduże części i przyprawiają je według uznania – na słono lub na słodko. Każdy wykonuje ok. 5 różnych smaków. Do tego używamy przeróżnych ww. ziół- przypraw. Możemy je również mieszać. Przy tej okazji poznajemy zastosowanie ziół w kuchni.

Właściwości każdej użytej przyprawy odnajdujemy korzystając z informatorów – encyklopedii i słowników. Wyszukujemy pojęcia i nazwy.

Następnie przyprawione kawałki ciasta rozwałkowujemy i (zaokrąglonym nożem) wycinamy kształty naszych ciasteczek. Możemy do tego użyć gotowych foremek.

Powstałe różne kształty i formy możemy jeszcze raz „doprawić”.

Ziołowe ciasteczka wkładamy do gorącego piekarnika na ok 15 min., często sprawdzając czy są już gotowe (z uwagi na różną grubość ciasta, niektóre mogą być gotowe już po 10 min.).

Wypieczone ciasteczka możemy ozdobić – owocami, liśćmi mięty lub posypać cukrem pudrem.

Podczas oczekiwania na wypieki, przygotowujemy herbatę np.: miętową – orzeźwiającą, z rumianku – na wszelakie dolegliwości, z melisy – uspokajającą. Do wybranej herbaty dodajemy świeżych liści np. mięty, melisy czy kwiat rumianku. Herbatę parzymy ok. 10 minut. Możemy posłodzić ją miodem lub sokiem z malin. Jeśli czas pozwoli zapoznajemy uczestników z zastosowaniem użytych ziół także w lecznictwie.

Starszych uczestników podczas tych zajęć zapoznać można z pojęciami dotyczącymi produktów otrzymywanych z ziół:

  • napar– sporządzany jest poprzez zalewanie ziół gorącą wodą, podtrzymywaniu ich pod przykryciem, a następnie  przecedzeniu mieszaniny
  • syrop– charakteryzuje się słodkim smakiem i gęstością; sporządzając syrop, do ziół dodajemy cukier, zalewamy wrzątkiem i gotujemy; w postaci syropu występują niektóre leki,
  • wywar – otrzymuje się poprzez powolne wygotowanie wody z danych składników,
  • nalewka – otrzymuje się poprzez zalanie ziół odpowiednią substancją i pozostawienie jej przez określony czas,
  •  maść – postać leku, jest to mieszanina wielu składników leczniczych często z dodatkiem rozpuszczonych ziół, dobrze rozsmarowuje się i wchłania po posmarowaniu (np. maść rumiankowa),
  • inhalacja – zabieg leczniczy polegający na wdychaniu par gorących wód z dodatkiem olejków ziołowych bądź ziół,
  •  sok – otrzymuje się przez wyciśnięcie świeżych owoców, warzyw, roślin (np. z pokrzywy lub z brzozy).

Wspólnie kosztujemy wszystkie ciasteczka, odnajdujemy w nich smaki i zapachy ziół, oceniamy nasz „kulinarny eksperyment”, popijając herbatą lub zimnym napojem ziołowym.

eksperyment-kulinarny-1

eksperyment-kulinarny-2

eksperyment-kulinarny-3

Pliki do pobrania:

Eksperyment kulinarny